Fårskinn & Lammskinn

På gården föder vi främst upp Gotlandsfår och ibland korsar vi med den rasen Leicester som förutom den vita färgen är ganska lik gotlandsfåret. Lammen föds på våren och lever största delen av sitt liv utomhus. Fåren är bra landskapsvårdare och när de växelbetar med nöt eller häst gynnas artrikedom och ett öppet beteslandskap.

När gotlandslammen föds är de svarta men efterhand ljusnar deras päls och hos vuxna djur ser man ofta en mörkare rygg och ljusare flanker. Genetiken styr fårets färgsättning medan miljön till dels påverkar pälsens kvalitet. Varje sensommar mönstrar vi lammen och poängsätter deras egenskaper. De allra bästa tacklammen får stanna kvar på gården och föra sina gener vidare.

Numera används fårskinn ofta som inredningsdetalj och många tycker att en lite större lock är vackrare. Förr i tiden sydde man ofta kappor och västar och då var det viktigt att skinnen hade lika stor lock över hela ytan och höll en jämn färg. Marknaden ville ha kläder med en enhetlig, vacker yta. För möbelproduktion gäller detta fortfarande och vi använder det som riktlinjer i vår avel.

Enligt Gotlandsfårsföreningen ska skinnen se ut som följer:

  • Färgen ska vara jämnt utbredd över kroppen. Vanligtvis grå, men variationer finns från vit-grå till svart. Brun eller rödaktig färgton bör inte användas till avel.
  • Locken ska vara fast och ”bubblig”, minst 1-2 cm stor, jämnt fördelad över kroppen. Tjocka korkskruvsformade lockstaplar så kallade ”istappar”, ger ett vackert persianmönstrat skinn.
  • Håret ska vara glansigt, spänstigt och relativt grovt i sammanhängande staplar. 1-2 cm breda. Håren ska ha samma grovlek över hela kroppen, utan tunt fjunigt så kallade ”spindelhår” emellan.
  • Lagom täthet är bäst! Med alltför täta fällar blir huden tjock och skinnen blir för tunga till konfektion.

Alla skinn blir inte perfekta och ofta kan de udda skinnen vara väldigt omtyckta. Någon gillar de svartbruna medan någon annan gillar ett ljus-melerat skinn. Även kvaliteten skiljer sig åt, några är silkiga och svala medan andra kan vara luddiga och gosiga. Ett silkigt skinn samlar inte på sig så mycket smuts eftersom partiklar i mindre grad fastnar på glansiga hår. Ett ulligt skinn kan däremot vara ett bra bruksskinn då det värmer gott och binder in mycket luft. Det kan vara mysigt i en barnvagn eller som sittunderlag, då det både är mjukt och luftigt.

I vår webbshop hittar du ett urval av skinn. Söker du något speciellt eller vill komma förbi och känna på skinnen är du välkommen att ringa och bestämma en tid.

Våra skinn finns i 3 olika längder:

  • Mattskinn –  helt oklippta- ej tvättbara
  • Plädskinn – klippta till 35 mm – tvättbara
  • Pälsskinn – klippta till 18 mm, ofta med liten lock, tvättbara

Rätt skötsel hjälper dig att hålla ditt fårskinn vackert längre!

Vädra fårskinnet i fuktigt väder så återfår lockarna sin spänst: skötselråd för fårskinn

Våra skinn bereds hos Tranåsföretaget Donnia Skinn som har en av Europas modernaste beredningsanläggningar.